Jako velký milovník "placatých" chlebů (mexická tortila, arabský chléb pita nebo indický chléb čápátí apod.) jsem si italskou piadinu ihned zamilovala. Navíc je to rychle připravené jídlo, zdravé a kreativní. Můžete si ji vychutnat téměř se vším.
Italové ji připravují tradičně se sýrem stracchino (čti strakino) a prosciuttem crudem. Moje oblíbená varianta je se sušenou šunkou, tedy prosciuttem, s parmazánem a rukolou.
Také mám piadinu moc ráda se salátem caprese (mozzarela di bufalla, šťavnatá rajčátka, bazalka, kvalitní extra panenský olivový olej, mořská sůl).
Piadinu koupíte v obchodech s italskými produkty (např. Gran Moravia) a často i v lepších supermarketech nebo v italském týdnu v Lídlu. My si ale piadinu uděláme doma, protože je to prostě lepší.
Na čtyři kousky (o průměru 25 cm) potřebujeme: 500 g hladké mouky (nejlépe italské, typ 00), 75 gramů sádla, 200 ml mléka nebo vody, 6 gramů soli a 2 gramy jedlé sody.
Suroviny smícháme a těsto necháme odpočívat asi 30 minut. Pak si rozdělíme těsto na porce, každou ještě trošku propracujeme a uděláme z ní tenkou placku. Na pánvi, nejlépe teflonové nebo palačinkové, pak placku z obou stran opečeme. A je hotovo!
Doporučuji těsto rozválet kulaté, aby jste neměli patvar jako já :) Při opékání na pánvi piadinu trošku propíchajte.
Pokud piadinu podáváme jako přílohu, tak doporučuji polít kvalitním extra panenským olivovým olejem a posypat mořskou solí.
Pokud si schováte piadinu na později, tak doporučuji ještě před podáváním opéct na pánvi, nejlépe grilovací.
Žádné komentáře:
Okomentovat