sobota 17. května 2014

Piadina Romagnola

Jako velký milovník "placatých" chlebů (mexická tortila, arabský chléb pita nebo indický chléb čápátí apod.) jsem si italskou piadinu ihned zamilovala. Navíc je to rychle připravené jídlo, zdravé a kreativní. Můžete si ji vychutnat téměř se vším.

Italové ji připravují tradičně se sýrem stracchino (čti strakino) a prosciuttem crudem. Moje oblíbená varianta je se sušenou šunkou, tedy prosciuttem, s parmazánem a rukolou.
Také mám piadinu moc ráda se salátem caprese (mozzarela di bufalla, šťavnatá rajčátka, bazalka, kvalitní extra panenský olivový olej, mořská sůl).

Piadinu koupíte v obchodech s italskými produkty (např. Gran Moravia) a často i v lepších supermarketech nebo v italském týdnu v Lídlu. My si ale piadinu uděláme doma, protože je to prostě lepší.

Na čtyři kousky (o průměru 25 cm) potřebujeme: 500 g hladké mouky (nejlépe italské, typ 00), 75 gramů sádla, 200 ml mléka nebo vody, 6 gramů soli a 2 gramy jedlé sody.
Suroviny smícháme a těsto necháme odpočívat asi 30 minut. Pak si rozdělíme těsto na porce, každou ještě trošku propracujeme a uděláme z ní tenkou placku. Na pánvi, nejlépe teflonové nebo palačinkové, pak placku z obou stran opečeme. A je hotovo!
Doporučuji těsto rozválet kulaté, aby jste neměli patvar jako já :) Při opékání na pánvi piadinu trošku propíchajte.


Pokud piadinu podáváme jako přílohu, tak doporučuji polít kvalitním extra panenským olivovým olejem a posypat mořskou solí.

Pokud si schováte piadinu na později, tak doporučuji ještě před podáváním opéct na pánvi, nejlépe grilovací.

Žádné komentáře:

Okomentovat