pátek 18. dubna 2014

Colomba di Pasqua (2/2)

KROK 1 (pečící maraton začínám péct v 16:30 prvního dne)
Uděláme si kvásek z 25 ml vlažného mléka a droždí. Poté ho promícháme s 50 g mouky. Necháme těsto odpočívat v míse, přikrytou potravinářskou fólií, na teplém místě 30 minut.

KROK 2 (17:00)
K těstu přidáme 40 ml vlažného mléka a 50 g mouky a opět necháme na teplém místě 30 minut odpočívat.
KROK 3 (17:30)
K těstu přidáme 75 g mouky, 40 g cukru a 25 ml vlažného mléka. Těsto zpracováváme minimálně 15 minut a během toho do něj po kouskách vpracujeme 40 g měkkého másla. Vznikne nám elastické těsto, které nelepí. Umístíme na teplé místo a necháme 2 hodiny odpočívat.
KROK 4 (20:00)
K těstu přidáme špetku soli, 50 g cukru, vanilku, kůru z pomeranče, 25 g medu a 3 žloutky. Těsto pořádně zpracujeme. Po kouskách do něj přidáme i 100-150 g mouky (dle potřeby, aby těsto nelepilo) a 85 g másla. Nakonec přidáme 75 g kandovaných citrusů. Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na teplé místo na 12 hodin.


KROK 5 (8:00, druhý den)
Těsto vyjmeme z nádoby a pořádně prohněteme. Dáme do formy, ve které se bude Colomba péct, a počkáme až se těsto dvojnásobně zvětší (cca 3 hodiny).
Pokud nejste Italové a nemáte předem koupenou formu na Colombu, tak si můžete hrát jako já! Pečící papír, zavařovačky a závaží: pomocí jablek jsem vytvarovala z dlouhého pruhu pečícího papíru tvar Colomby, vystřihla dno a vše nechala "odpočívat" chvilku s jablky, aby forma držela.

Během tříhodinového čekání si  připravíme mandlovou glazuru na  potření : dva bílky, 25 g cukru, 30 g vanilkového cukru, 40 g mandlové mouky. Glazura musí být pevná, aby nestekla.

(11:00)
Pečeme prvních 10 minut na 200°C a poté ztlumíme na 180°C a pečeme dalších 40 minut. Doporučuji dát do trouby zavařovačku s vodou. Colomba pak nebude oschlá, ale vláčná.


A ve 12 hodin druhého dne už se cpeme teplou Colombou a přemýšlíme, kdy upečeme další! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat