pátek 18. dubna 2014

Colomba di Pasqua (1/2)

První recept na blogu by měl být asi zajímavý, chytlavý a rychlý. Měla jsem připravených pár receptů, které takové jsou, například sýrový dort, masové kuličky, vegetariánské burgery, domácí těstoviny... Ale pak jsem si vzpomněla na něco, co totálně miluji, a co letos nemohu mít - italský velikonoční "mazanec" Colomba di Pasqua (v překladu "Velikonoční holubice"). 
Po přečtení receptů a triků, jak tuhle sladkost připravit jsem sice hned vyloučila, že by tento recept mohl být rychlý. Příprava zabere okolo 20 hodin! Složitost přípravy je podle všeho elevata (vysoká), ale já mám ráda v kuchyni výzvy a tak se pustím do denního maratonu v přípravě Colomby
Mimochodem, co jiného by měl Hladový holub připravit jako první jídlo, nežli tuhle holubici?! :)




SUROVINY (na těsto):
90 ml vlažného mléka (cca 37°C)
6 g kvasnic (nejlépe pivních)
125-135 g měkkého másla
275 g hladké mouky
25 g medu
3 žloutky (bílky schováme na krustičku)
90 g cukru
vanilkový lusk
kůra z biocitrónu a biopomeranče
cca 75 gramů kandované citrusy (nejlépe pomeranče a cedrát)
špetka soli


Zajímavost na konec, než začneme:
Colomba má dlouhou tradici v Itálii. V šestém století tuto sladkost nabídli obyvatelé města Pavia králi Alboinovi jako symbol míru a tím zastavili válku, která mezi městem a králem byla. Poslední změnou v receptuře prošla Colomba na začátku dvacátého století, kdy milánská společnost Motta ji začala nabízet jako velikonoční sladkost. Pro Colombu jsou typické kandované citrusy vevnitř a mandlová krustička napovrchu.
Italové si stráží recepturu i název Colomba zákonem. Také si hlídají tradici, a proto ji můžete v Itálii koupit v pekárnách, cukrárnách a obchodech pouze v období velikonoc. 

Žádné komentáře:

Okomentovat