pondělí 26. května 2014

Bezinková šťáva

Konečně je ten čas! Květy černého bezu nádherně voní a je ta nejlepší doba pro výrobu tohoto lahodného sirupu.

Co potřebujeme? Nasbírejte hodně květů černého bezu. Čím více květů, tím silnější chuť. Na litr sirupu je dobré mít nejméně 25 velkých květů. Květy sbírejte  pouze ty pěkné a rozkvetlé a bez broučků! :)

Vodu převaříme a necháme vychladnout. Poté do ní vsypeme kyselinu citrónovou (cca lžíce na litr vody) a přidáme oprané květy bezu. Necháme odpočívat při konstantní teplotě 24 hodin.

Poté šťávu přecedíme přes síto s gázou nebo plátnem. Do šťávy přidáme cukr (1 kg cukru na 1 litr šťávy). Pokud máte raději sirup kyselejší tak přidejte šťávu z citrónů. Všechno zahřejte asi na 30-40°C. Poté šťávu přelijte do předem připravených sterilních sklenic a sklenice pořádně uzavřete. A je hotovo!

Bezinkový sirup je opravdu velmi zdravý! Pije se při kašli a můžete si ho přidat i do čaje, protože pomáhá pocení a při urologických potížích. Doporučuje se na pití i kojícím ženám.

Poznámka: sirup lze udělat i bez kyseliny, pouze s citrónem, ale vydrží v lednici kratší dobu. S kyselinou ho můžete skladovat i rok.
Sirup právě dělám a fotku z příprav dodám ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat