pondělí 26. května 2014

Dejte kuřeti (ne holubovi) ještě šanci!

Kuře je celkem levné maso, zvláště pak křidélka. I přesto se zdá, že v Česku kuřecí ztrácí popularitu a lidé ho jí méně. Dnešním příspěvkem chci ukázat báječný způsob, jak připravit vynikající kuře, který by mohl změnit vaše mínění.  Recept je inspirovaný Vietnamem.
Pro přípravu potřebujeme tyčový mixér, malý kousek zázvoru (asi 2cm), cibuli, stroužek česneku, sójovou omáčku, třtinový cukr a kuřecí křidélka (asi 500 g). Samozřejmě můžete použít jinou část kuřete, ale já osobně doporučuji křídla, protože je na nich méně masa a víc vynikne chuť kůže.

Nakrájejte cibuli, česnek a zázvor na menší kousky, aby se lépe rozmixovaly. Přidejte tři lžíce cukru a rozmixujte do krémové konzistence. Přidejte asi panáka sójové omáčky. V takto připravené směsi marinujte maso po několik hodin, nejlépe přes noc.
Před pečením dejte na kuře kousek másla. Pečte pomalu na 180°C. Pokud chcete křupavější kůrku, tak pravidelně kuře polívejte šťávou, kterou pustí. Podle velikosti kuřete pečte kolem hodiny, tak aby šlo maso od kosti.

Kuře servírujte posypané oříšky a čerstvými bylinkami. Doporučuji pistácie a mátu nebo petrželku se šalotkou či jarní cibulkou.

Varování! Vůně kuřete při pečení je tak lákavá, že potřebujete silnou vůli, abyste kuře nesnědli ještě nedodělané :)

Žádné komentáře:

Okomentovat